Final Cut Pro X v praxi

Po ohlášení konce Final Cut Pro 7 a vydání nové verze Pro X byli mnozí střihači zklamaní i rozlobení. Jak si stojí FCP X v profesionální praxi? Obsáhlou analýzu programu připravil Jakub Vomáčka a měla by usnadnit cestu všem, kteří se chystají na na přechod ze staré na novou verzi Final Cut Pro.

lockDalší obsah je přístupný pouze členům.

Final-Cut-Pro-X-logo

4 responses to “Final Cut Pro X v praxi”

1. Šimon Špidla says:

Ještě jednou díky za velmi užitečný text Jakube. Rád bych se hned zeptal: 1. Je možné zobrazovat v timeline zdrojový TC jednotlivých klipů?
    2. Vytváří si FCPX vždy svůj materiál, nebo existuje možnost linkovat prores stejně jako ve FCP7? Díky za odpověď!

2. Jakub Vomáčka says:

1. to bohuzel neni mozne. Mozna najdes nejaky plugin, ktery ti to na materialu zobrazi jako efekt. Vubec prace s TC je v novem FCPX bohuzel daleko horsi nez drive. Na druhou stranu se mimo TV s timecodem setkavam jiz malo. Lide maji vetsinou nazvy klipu (filename) nebo klapek. Nebo je projekt maly tak se nic takoveho neresi. V kazdem pripade je to ale nedostacujici…

2. pokud myslis proxy, tak fcp si vzdy vytvori material ze zdrojoveho v kodeku Prores proxy a v polovicnim rozliseni (takze z 4k udela 2k). Jde malym figlem udelat si fullHD proxy z fullHD materialu tim, ze si je natvrdo vymenis kus za kus. Je ale zasadni mit stejny material. FCPX je u relinku apod strasne nachylny na jakekoliv nastaveni a natvrdo to nejde. Takze stejne dlouhe soubory, stejny TC a reel apod ale i pocet audiokanalu. Je to hadam proste pro “blbce” aby si neco nepokazili, snad toto casem vylepsi, stejne jako mnoho jinych otazek/problemu. Zatim v mnoha smerech vidim, ze je to program pro mainstream a postupne pridavaji pokrocilejsi funkce, stejne jako tomu bylo u puvodniho FCP.

pokud nemyslis proxy, je treba se drzet pravidel, ktera jsem napsal a neni to vetsinou problem. Nebo se da projekt zacit v Davinci Resolve a tam vytvorit proxy a vysledek masterovat nebo treba jen komformovat v Davinci ze zdrojaku a posilat to dal ci primo finalizovat.

• Šimon Špidla says:

Díky. Zdrojový TC se zobrazuje alespoň v browseru a TC sekvence funguje celkem standardně. Ještě by mě zajímala jedna podstatná věc, a to, jak je to s obchodní politikou. Když si teď koupím aktuální verzi, jak dlouho s ní vydržím? FCP 6 a FCP7 se dají používat dodnes. Upgrade fcpx je za plnou cenu? Jak často lze očekávat další verze?

3. Jakub Vomáčka says:

Ano, samozrejme se k zdrojovemu TC clovek dostane, ovsem ne tak jednoduse jako napriklad v AVIDu.

Co se tyce obchodni politiky mohu mluvit jen o minulosti, nevim co a jak planuji. Zatim byla velmi jednoducha. Clovek koupil prvni verzi 10.0.0 a vsechny upgrady byly zdarma. Spekulovalo se, zda se u 10.1 a 10.2 bude neco platit ale zatim vse zdarma. Upgradu je hned nekolik do roka. Chteji tak dokazat zrazenym uzivatelum, ze je pro ne aplikace a jeji vyvoj dulezita. Coz znamena nove funkce a oprava chyb. Vetsinou jsou to ale nove funkce :).
    Jinymi slovy, za puvodnich $299 v roce 2011 clovek stale striha dodnes v roce 2016 v plne verzi se vsemi upgrady.