Asociace

Audiovizuální kultura. Patří k hlavním stavebním kamenům současné kultury. Zahrnuje díla trvalé hodnoty i aktuality určené k jednorázovému použití. Audiovizuální díla jsou nástrojem myšlení. Dokáží oslovit masy, jsou však zároveň intimní. Audiovize je dnes vedle řeči druhým jazykem, kterým se dorozumíváme. Spoluutváří naše kolektivní vědomí i náš společný obraz. Nastoluje nová témata, tvoří mýty. Má moc měnit způsob, jakým nahlížíme svět.

Střihová skladba. Je srdcem filmu. Uvádí obrazové a zvukové záběry do vzájemného vztahu, určuje jejich smysl, udává tempo. Střihová skladba je svou podstatou interpretací nasnímané skutečnosti. Z toho plyne odpovědnost pro ty, kteří ji budují.

Střih. Je fází, ve které se určuje definitivní podoba střihové skladby a tím i definitivní smysl filmu. V této fázi nejde o méně než o všechno, co bylo do materiálu vloženo. V sázce je práce všech, kteří se na výrobě díla podíleli. Asociace filmových střihačů a střihaček o.s. se zasazuje o to, aby podmínky pro práci střihače odpovídaly náročnosti a zodpovědnosti, kterou s sebou toto povolání nese. Vždyť k čemu je úsilí desítek členů filmového štábu, k čemu jsou unikátní zpovědi a neopakovatelné situace zachycené v dokumentárním filmu, k čemu je velké téma, je-li promarněna konečná montáž? Asociace filmových střihačů a střihaček se zasazuje o zvýšení znalostí a dovedností svých členů, protože rychlý vývoj technologií a proměny audiovizuálního prostoru se neobejde bez kontinuálního vzdělávání.

Asociace filmových střihačů a střihaček usiluje o pozvednutí úrovně střihové skladby, aby tak přispěla ke zlepšení české audiovizuální kultury jako celku.

A.F.S. zastupuje Předsednictvo sdružení ve složení:

Šimon Špidla, předseda

Hedvika Hansalová, místopředsedkyně